Медиите съобщават за събрани от БСП 630 000 подписа за провеждането на референдум за АЕЦ "Белене".

Коалиционните партньори активно се включиха в процеса на събиране на подписи, наред с БСП и НПО, каза Сергей Станишев, цитиран от агенция "Фокус".
По линия на БСП подписите са над 570 000 подписа, общо предадените подписи от коалиционните партньори са над 58 000.
Партия Български социалдемократи - над 6 000 подписа.
Партия Движение за социален хуманизъм  -  12 149 подписа.
Земеделски съюз „Александър Стамболийски"  - 10 200 подписа.
Политическо движение „ЕВРОРОМА"  - 13 011 подписа.
Партия „Нова зора"  - 10 700 подписа.
Комунистическа партия на България са събрали около 7 000 подписа.
Янаки Стоилов обяви, че днес е получил от председателя на Инициативния комитет проф. Стефан Воденичаров около 250 подписа, които той е събрал. Румен Овчаров пък посочи, че друг член на Инициативния комитет Станислав Георгиев от „Булатом" е предоставил 2000 подписа.
Събраните подписи в Етрополе са 807 и подписката продължава. Близо 1/10 от етрополци са за провеждане на референдум за АЕЦ Белене.

Според чл.10 ал.2 на закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление: "Народното събрание приема решение за произвеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 500 000 български граждани с избирателни права и не противоречи на ограниченията по чл. 9, ал. 2, 3 и 4."

След като бъде внесена в НС, подписката ще бъде пратена за проверка в ГРАО. Ако подписите бъдат потвърдени, НС ще обсъди проекта за референдум в комисиите. Народното събрание може да редактира, без да променя смисъла на съдържащия се в предложението въпрос или въпроси, както и тяхната поредност.
Народното събрание приема решение по предложението за референдум на едно гласуване в срок до три месеца от внасянето на предложението.