Този благослов Бог Сабазий отправи от трибуната пред НЧ „Тодор Пеев-1871” в центъра на Етрополе, след като слезе от своите вселения на връх „Свети Атанас” над Етрополе.
Този благослов той отправя всяка година от незапомнени времена. Всяка година в последните почивни дни на месец януари, тази година 27 и 28, етропоци отдават почит към бога, осмилил се да извика високо от планината „Отивай си, Зимо! Идвай, Пролет!” С изстрели и викове от тракийско време та до днес местните жители прогонвали зимата, закичвали калпаци и шапки с бели пелешки /кокичета/ и в съботния ден се отправяли към върха. Пред буйните огньове се захващало всеобщо предпролетно веселие. С изнесеното вино и свинско месо те се стремели да омиловистят бог Сабазий и да измолят по-скорошното идване на пролетта. Нетърпеливите стопани искали ден по-скоро да се захванат с кърска си работа.
По обяд на другия ден – неделя, всички вкупом, начело с музиката, се отпаравят към централния площад в Етрополе.
Така беше и тази година. Начело на духовата музика, Бог Сабазий и неговата многобройна свита, беше посрещнат от градските първенци.
От естрадата пред читалището той благослови етрополци и пожела на хората и неговите ръководители благоденствие, просперитет и благодатна година.
Кметът на общината Димитър Димитров посрещна всички с „добре дошли”, благодари за благословията и като припомни накратко историята на днешния празник, също пожела на всички присъстващи весел празник, годината да бъде наистина благодатна и мирна.
След поканата за пропъждане на зимата с гърмежи и викове, облечените със свойствени униформи и с огнестрелно оръжие, хората от участващата в тържествата група на НД „Традиция” огласиха въздуха със залпови изстрели.
След което на площада се извиха кръшни български хора под звуците на Младежката духова музика.