Изчисления на астрономи от Калифорнийския университет показват, че около звезда, която е близо до Слънчевата система, може да има скалисти планети с условия за извънземен живот, съобщи в. "Дейли телеграф".

Въпросните планети са в системата Алфа Кентавър, която е отдалечена от Земята на 25,8 трилиона мили и съдържа най-близките до Слънчевата система звезди.

Планетите от земен тип вероятно са се образували около звездата Алфа Кентавър B в "подходящата й за населване зона", където температурите позволяват да съществува течна вода.

Астрономите смятат, че тъй като звездата е сравнително близо, обикалящите около нея планети могат да се видят със съществуващите телескопи. Системата е съставена от бинарните звезди близнаци Алфа Кентавър A и Алфа Кентавър B и по-малката и по-студена звезда червено джудже Проксима Кентавър.

Бидейки най-близо до нашето Слънце, тя вероятно ще е първата звездна система, която ще бъде посетена при евентуално междузвездно пътешествие.

Учени от Калифорнийския университет са изготвили няколко компютърни симулации на еволюцията на системата Алфа Кентавър в продължение на 200 милиона години. Чрез изменяне на първоначалните условия всяка от симулациите е довела до образуването на различна планетна система.

При развитието на всяка многопланетна система има поне една планета с размера на Земята, а в много случаи орбитите на симулираните планети лежат в границите на звездната зона, подходяща за населване.

Проф. Грегъри Лафлин от Калифорнийския университет в Санта Крус казва, че яркостта на Алфа Кентавър B и положението й на небосвода правят звездата идеален кандидат за откриването на планети чрез Доплеровия ефект.