Вселенската лаборатория "Кеплер" на НАСА откри две планети, които гравитират около две слънца. Това откритие може радикално да промени разбирането за това как се формират планетите, като може да помогне и за намирането на извънземен свят, изпълнен с живот, защото е доказателство за многообразието на планетарните системи в нашата галактика, пише "МКД".

Звездната система "Кеплер-47", отдалечена от Земята на 4900 светлинни години, има едно светло и едно бледо слънце, които обикалят едно около друго, и две планети, малко по-големи от Земята, които се завъртат около тях.

Грег Лафлин, професор по астрофизика и планетарни науки в университета в Калифорния смята, че това откритие може да доведе до обрат в нашето разбиране за това как са се появили планетите след Големия взрив.

"Това е невероятно откритие", каза той пред SPACE.com.

"Тези планети много трудно могат да се създадат на базата на понастоящем възприетата парадигма и аз вярвам, че теоретиците ще се върнат към таблата за чертане в опит да подобрят нашето разбиране за състава на планетите."

Планетата с повече от едно слънце, като например "Татуин" от филма "Междузвездни войни" на Джордж Лукас, дълго време бе рисувана от художниците, но първата подобна "двузвездна" галактика, бе открита преди по-малко от 20 години.

Преди това често се смяташе, че подобна система от планети трудно може да съществува, най-вече заради едновременната тежест на двете звезди, както и заради проблема с вероятния сблъсък при въртенето около орбитата им.

Тази диаграма сравнява нашата Слънчева система с "Кеплер-47", двузвездна система съдържаща две планети, едната от които орбитира в така наречената "Зона, благоприятна за живот"

Планетата, която се намира по-близо до слънцата прави кръг около тях на всеки петдесет дни и е твърде вероятно тя да е много гореща и неблагоприятна за живот.

Но поотдалечената планета, която кръжи около слънцата на всеки 303 дни, е в "ранга на благоприятните за живот", където би могло да има и вода. Самото тяло вероятно е газов гигант като Уран, но изследователите смятат, че неговите спътници могат да бъдат "благоприятни за живот".

Но дори и да не са точно такива, има още няколко милиарда двойни системи само в нашата галактика.

"Това, което за мен е най-възбуждащо е възможността за заселване в двузвездна система", казва съавтора на статията за "Сайънс" Уилям Уелш от Държавния университет на Сан Диего.