Тъмната енергия, тази загадъчна субстанция, караща Вселената да се разширява с ускорение, може да стане причина за „Големия взрив" и да унищожи видимата материя след 16 милиарда години, смятат китайски учени, които са публикували мнението си в Science China.

"Ако съществува „краят на света", то колко време е останало до него? Според нашите изчисления, той ще стане, в най-добрия случай след 103 милиарда години, а в най-лошия вариант-след 16,7 милиарда. През това време Вселената ще прекрати съществуването си по време на „Големия взрив", пишат учените.

Според професорът от Пекинския университет Син Чжан, съдбата на Вселената зависи от основното свойство на тъмната материя-това, че енергията й се усилва или намалява, в зависимост от плътността й. Това съотношение в космологията се отбелязва с w. Ако този параметър е равен или по-малък от -1, то Вселената ще се разширява до безкрайност. Постепенното намаляване на гравитацията ще доведе до унищожаването на галактиките, звездните системи, планетите и в крайна сметка-на атомите и елементарните частици, смятат учените.