Само за бензин за личните коли за шестте месеца Народно събрание е платило 466 361 лв., пише в. "Преса".

Най-богатият в този парламент депутат Румен Стоилов е пропътувал 794 километра за първите шест месеца на годината със служебна кола на парламента. Това сочи справка на Народното събрание, получена по Закона за достъп до обществена информация. Стоилов е депутат от София, а за миналата година обяви пред Сметната палата 1 290 000 лв. налични средства и над 345 000 лв. на влог. Милионерът депутат обяснява пред "Преса", че тези километри били навъртени само от едно пътуване някъде около Сливен, за което не може да си спомни нито точно кога е било, нито за какво. Обяснява само, че се е наложило да пътуват трима депутати в един автомобил, но тъй като го записали на негово име, така се навъртял този километраж.

Друг много богат, който също се вози с коли на парламента, е Красимир Велчев. За шест месеца има изминати 1039 км със служебен транспорт. Пред Сметната палата шефът на ПГ на ГЕРБ обяви, че има 916 489 лв. и има да получава малко над 1 милион лева.

Според правилника на парламента парите за пътувания се дават, за да могат депутатите да отидат до избирателния си район. Те имат три варианта - да ползват служебен транспорт, да вземат пари на ръка за изгорения бензин с личния автомобил или да ползват безплатен самолетен билет. Според справката 16 депутати от всички групи са се възползвали и от трите варианта едновременно. Сред тези, които са се взоили, на БМВ, карали са личната си кола и са летели със самолет, е независимият Валентин Николов. Той е пропътувал 14 884 км само с автомобил на парламента до Добрич и обратно. Ваня Георгиева, депутат от ГЕРБ от същия район, има изминати 12 861 км с БМВ плюс разходи за личен транспорт и за самолетен билет. Най-много километри със служебните коли има депутатката от управляващите Даниела Петрова - 20 480 км. Тя също е летяла за сметка на Народното събрание със самолет и е прибирала пари за бензин.

От шефовете на парламентарни групи Мартин Димитров е изминал 4722 км, а Иван Костов - 805 км. Ахмед Доган, Сергей Станишев и Волен Сидеров не са взели пари за пътувания, сочи справката.