Ива Митева Рупчева от "Има такъв народ" бе избрана за председател на 45-ото Народно събрание. "За" кандидатурата на Рупчева гласуваха 163 народни представители, без "против" и "въздържали се" - 75.


От ГЕРБ - СДС са гласували с "въздържали се" за кандидатурата на Ива Митева. Кандидатурата й са подкрепили от "Има такъв народ", "БСП за България", ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".


Кандидатурата на Цвета Караянчева бе подкрепена от 75 народни представители. "Против" гласуваха 162 депутати.


Осъзнавам отговоростта и очакванията на всички ви да намерим най-вярната посока. Това каза новоизбраният председател на 45-ото Народно събрание Ива Митева.


"С голямо вълнение заставам пред вас пред тази трибуна, заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговоростта и очакванията на всички ви да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата на днешната усложнена реалност. Поздравявам всеки един от вас с избора му на депутат в 45-ото Народно събрание. Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламент. Надявам се към опита на доказалите се професионалисти, да добавим младостта, енергията и новаторския дух на новоизбраните колеги. На 4 април повече от половината български избиратели изпълниха обществения си дълг и дадоха своя глас, за да се конституира Народното събрание. Към нас са обърнати очакванията на избирателите", каза още тя.


Според нея прозрачността и отчетността трябва да бъдат водещи принципи в работата на това Народно събрание. "Нека положим усилия за диалог помежду си", каза още Митева.