Нулева година ще има за някои от специалностите във Физическия и Химическия факултет на Софийския университет. Причината - липса на кандидати, съобщи БНТ.

В същото време най-високите балове тази година очаквано са в специалностите психология, културология, публична администрация и право. Това показа първото класиране в СУ.

В момента приетите кандидат-студенти се записват или потвърждават, че ще участват във второто класиране.

С много висок бал традиционно са приети и студентите в специалността медицина, както и в съвсем новата - фармация. Трябва да се отбележи, че тук заедно с правото са и най-трудните изпити. За специалността "Химия и физика" в Химическия факултет няма нито един кандидат за обявените десет места. Затова в нея тази година най-вероятно няма да бъдат приети студенти.

Подобна е ситуацията с другата специалност "Физика и математика" във Физическия факултет. Кризата в тези специалности продължава вече няколко години. Кандидат-студентите избягват да ги учат, защото са трудни.

Към 20 август Софийският университет ще обяви всички свободни места след трите класирания. За тях ще могат да кандидатстват и тези ученици, които се провалиха на по-сложните матури по български език тази година или не ги положиха заради земетресението в Пернишко.