Преди началото на заседанието на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов се срещна с министър Мирослав Найденов и с представители на животновъдите, преработвателите и големите търговски вериги. По думите на министър Найденов, срещата е протекла доста „бурно”.

На нея премиерът Борисов разпоредил службите – Национална агенция за приходите (НАП), Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и Икономическа полиция започват проверка на животновъдни фермери, преработватели и търговски вериги. Целта на тези проверки ще бъде да се види къде се губят парите по веригата, кой печели и кой губи, както и защо животновъдни ферми фалират, защо складовете на преработвателите са пълни с продукция и защо цената във веригите е такава, каквато е в момента.

Това положение не може да продължи по подобен начин, каза Найденов. По думите му – факт е, че по веригата има изкривяване.
Днешната среща при премиера Бойко Борисов за проблемите в сектора „Животновъдство” не е била достатъчно продуктивна, според министър Найденов и представители на бранша.

Влизат пари, изкупната цена намалява, а ние като потребители плащаме същата цена. Парите един път излизат от джоба на всички ни като данъкоплатци, за да отидат като помощи към животновъдите, в същото време плащаме същите, а някъде и по-високи цени на млечни и месни продукти, каза министърът. Найденов заяви, че настоява парите, които се вливат в сектора Животновъдство да доведат до неговото стабилизиране.

Всички участници на срещата декларирали, че са на загуба. Според министъра – видно е, че тези, които наистина са на загуба, са българските животновъди.