До този момент 15 оркестри от страната, от които 7 с мажоретни състави, са потвърдили, че ще участват в празника на духовата музика в Ботевград, който ще се проведе на 1, 2 и 3 октомври 2012 год. Очаква се броят на участниците да се увеличи. Сред поканените да участват в събитието е и Гвардейският духов оркестър, съобщи председателят на читалищното настоятелство Маргарита Кирова. Тя каза, че всичко необходимо за провеждане на празника е осигурено. Закупени са материалите за изграждане на сцените, палатките, които ще бъдат разположени в градския парк, както и техниката за озвучаване и осветление. Изготвен е сценарий на програмата, подбран е репертоарът, който ще бъде представен.
Проявата ще започне от обособена зона, наречена „Арт кът в парка”, чиято цел е да разкрие богатството на духовата музика, танците и песните, свързани с нея. В отделни шатри, специално издигнати за целта, ще се даде възможност на всеки желаещ да се докосне до духовите инструменти и да научи повече за изработката на сценичните костюми на музикантите и мажоретките.
На втория и третия ден от празника ще се провеждат дефилета на участниците. Обособени в пет лъча, те ще преминат по градските улици и площади. Местата, откъдето ще тръгнат, ще бъдат свързани със зони за концертни изяви на открито. Те ще са съсредоточени в централния градски парк, пред новата сграда на музея, в площадно пространство в един от кварталите на града, в площадното пространство в ромския квартал и пред новооткрития дом за възрастни хора.
Реализацията на проекта ще бъде съпроводена с конкурси за най-добра снимка, направена с мобилен телефон. Право на участие в надпреварата ще имат само ученици и студенти. Най-добрите снимки ще участват в изложба, която ще гостува на всички населени места в общината.
Стойността на проекта „Дефилир на духовата музика”, по който ще се осъществи събитието, е  523 564 лв. Средствата са осигурени по схема на ОП „Регионално развитие”. Съфинансирането от страна на Община Ботевград ще бъде 10 на сто от сумата. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца. Вторият етап от него ще се реализира през м. май 2013 година.