На встъпителна пресконференция днес в сградата на общинската администрация бе представен проектът за саниране на две многофамилни жилищни сгради – на пл. “Освобождение“ 11 и на бул. “Цар Освободител“ 16. 


И за двете има избран изпълнител и строително-монтажните дейности вече са в ход. 


Проектът “Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради на територията на Ботевград – етап 1“ е на стойност 1 682 887,23 лева – 1 430 451,15 лева, отпуснати от Европейския фонд за регионално развитие, а 252 433,08 е размерът на националното финансиране.


За всяка от сградите ще бъдат изпълнени следните дейности: задължителни мерки за енергийна ефективност, предписани в обследването; топлоизолация на външни стени; топлоизолация на покрив; топлоизолация на под над неотопляем сутерен; подмяна на дограма; подмяна на осветление в общите части; дейности по конструктивно възстановяване/усилване, предписани в техническия паспорт на сградите; съпътстващи строителни и монтажни работи, свързани с изпълнението на мерките за енергийна ефективност и възстановяване на първоначалното състояние, нарушено в резултата на обновяването; дейности за подобряване достъпа на лица с увреждания до двете жилищни сгради, съгласно нормативните изисквания. 


В резултат на изпълнението на проекта ще се понижи годишното потребление на първична енергия от сградите в размер на 2 379 192 kWh/година, ще се намалят годишните нива на парникови газове в размер на еквивалент 605,05 тона въглероден диоксид, 121 домакинства ще преминат в по-горен клас на енергопотребление /енергичен клас В/.


Официално, след пресконференцията,  беше открита строителна площадка и направена символична първа копка за саниране на блока на пл. "Освобождение" 11.