Най-добрите спринтьори на планетата ще се състезават скоро на Олимпийските игри в Лондон за златото и титлата "Най-бързият човек на планетата".

Но никой от тях не може да се мери с новия рекорд на 11-годишния гепард Сара от зоологическата градина в Синсинати. Тя е най-бързият сухоземен бозайник на планетата и преди шест седмици счупи собствения си световен рекорд.

Преследвайки примамка пред камерите на списание National Geographic, Сара взе 100 метра за 5.95 секунди. Така тя подобри предишното си постижение от 6.13 секунди, поставено през 2009 г. във ферма, където се отглеждат на свобода гепарди.

Тогава беше счупен рекордът на гепард от Южна Африка. Най-високата скорост, която е развила Сара, е 98.17 километра в час.

За сравнение - Юсейн Болт, спринтьорът от Ямайка, е световен шампион при хората с резултат от 9.58 секунди и максимална скорост от 45.06 км/ч.

Гепардът е тичал по трасе, сертифицирано от Техническия съвет на американската федерация по лека атлетика, а резултатът е засечен от GHG Timing - компания, която отчита и надбягванията на спортни състезания.

От National Geographic монтирали модерна камера върху бързо движеща се платформа в опит да заснемат уникални кадри за начина, по който се движи този феноменален бегач. Статията, съпроводена с притурка със снимките, ще се появи в ноемврийския брой.

Броят на гепардите, живеещи в дивата природа, е намалял от около 100 000 в началото на ХХ век до близо 9-12 хиляди днес. Зоологическата градина в Синсинати е инициатор на програми, опитващи се да гарантират, че в края на ХХІ век все още ще има диви гепарди.