Концесията на къмпинг Каваци Север предстои да бъде прекратена, тъй като няма спасители на всеки 100 метра, няма медицински пункт, а фирма за промишлени стоки събира пари от незаконно поставени чадъри. Това каза Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството след проверката по Южното Черноморие, предаде Фокус.

По думите й на практика плажът е неохраняем и хората, които идват, трябва да са наясно с този факт. „Арогантността на концесионера беше потресаваща. Имаме концесионен договор чисто формално, концесионерът не си е платил нито концесионната такса, нито сме му начислили лихви за това неплащане. Но ако се абстрахираме от това, по-важното е, че там ситуацията е изключително неприятна. Хората отиват на плаж и си мислят, че това е един охраняем плаж, тъй като той се води с концесионер, а на този плаж няма чадъри, няма спасители, няма тоалетна, няма съблекалня, няма постове за спасяване и постове, които обозначават какво е вълнението. Хората се подвеждат от ситуацията и това е много рисково за тях.

При миналата проверка плажът беше гол. В събота, когато аз лично бях на плажа, там се бяха появили някакви чадъри. Те са абсолютно незаконни, те не са съгласувани, не са одобрявани от нас. Даже събират пари на хората за тях – незаконно поставени чадъри. По 10 лева за чадър с шезлонг се събира и някакво трето лице издава касова бележка, на която пише „промишлени стоки” под някакво магазинче в околността. Много неприятна ситуация”, каза министър Лиляна Павлова.

„Предприемаме стъпка по прекратяване на договора, запор на банковите сметки на концесионера, а нарушителите, събиращи пари от плажуващите ще бъдат предадени на компетентните органи”, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството.
Концесионерът досега не е внесъл дължимата такса от 40 хил. лева, за което ще му бъдат търсени и лихви за просрочията в размер на 10 хил.лв.

В пика на сезона започват нови проверки по плажовете за това дали са отстранени констатираните несъответствия, каза още Лиляна Павлова. По думите й основните констатирани несъответствия са, че при 50 - 60% от концесиите на плажове и договорите за наем има проблем със свободните зони, с преместваемите обекти като количество и разположение. Има проблем с оборудването на медицинските пунктове или въобще с наличието на такива, на тоалетни, на съблекални, и наличието през 100 метра на спасителни вишки.

„Проверката показва, че 80% от концесионерите и наемателите нямат пълно оборудване за спасяване при удавяне, с всички необходими медицински съоръжения и медицинско оборудване. Започват нови проверки в пика на сезона – отстранени ли са старите несъответствия. От министерството наехме допълнително фирма – лицензирана, с GPS апаратура, която да заснема плажа, свободната зона, преместваемите обекти. Максимално до един процент от концесионерната площ или от площта, която е наета, може да се използва за преместваеми обекти. Останалата трябва да бъде предоставена за плажуване – 50 на 50 разпределена между свободна зона и там, където има поставени чадъри или шезлонги, каза министър Лиляна Павлова.

МРРБ има 60 концесии и 35 договора за наем общо, сключени и предоставени от министерството.

Единствено плажът в Китен отговаря на всички изисквания, това е установила проверката в събота на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, каза министър Павлова. „Плажът на „Китен-юг”, който проверихме, е една много голяма плажна ивица. Замерванията, които направиха и фирмата, и моите служители, показаха, че има свободна зона, има медицински пункт. Лично заснехме апаратурата с моите колеги - те имаха пълния набор от апаратура като става въпрос за апарата, който всички се оплакват, че го нямат, и че много им било сложно и скъпо да го купят. Мисля, че много по-ценен е човешкият живот, отколкото да се оплакваме, че някакъв апарат ни е много сложно и скъпо да купим”, каза Лиляна Павлова.

Тя изказа благодарност на концесионера на „Китен-юг”. „Там нямаше установени неизрядности – нито като медицински пункт и оборудване, нито като спасителни вишки, и най-важното – свободната зона се редува с платената, и я има по протежението на цялата ивица, което е най-правилният подход”, каза Лиляна Павлова.

На плажа в Лозенец свободната зона е разпределена приблизително пропорционално, но пък са надвишили с 50% преместваемите обекти на плажа, което е много, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството. „Вместо до един процент, на плажа в Лозенец е 1,60%, което е много голямо надвишение. Съставен беше протокол и те ще бъдат санкционирани по надлежния ред по договора. Най-важното е – много бързо да го премахнат”, каза министър Лиляна Павлова.

„Изненадващо беше, че в началото на проверката в събота сутрин, нямаше медицинска апаратура. Концесионерът дойде и се оказа, че я има в един шкаф, но никой не знае, че има и най-важното – докторът не знае, че има. Оказа се, че докторът не е наясно нито каква апаратура има, нито къде е, така че това, че теоретично те я донесоха и формално са отговорили на изискванията, мен лично не ме задоволява. Най-важен е животът на хората. Не дай си Боже, при някакъв инцидент докторът да няма апаратура за изкуствено дишане, за да може да направи първа помощ. Това е без коментар и именно затова дадохме предписания и по този въпрос”, каза министър Лиляна Павлова.

До края на септември ще продължат проверките по плажовете, за които има концесии и договори за наеми, каза Лиляна Павлова. „Така ще можем да отговорим, ако има получени сигнали, и да осигурим в активния сезон предотвратяване на нарушенията. Ние ще ги следим много активно”, каза министър Лиляна Павлова.

От следващата седмица в екипите, които извършват проверките, влизат служители от ДНСК, за да бъде ясно установявано, ако има незаконно строителство или обекти. „И най-важното - влизат колеги от РИОКОЗ, за да могат да проконтролират медицинското оборудване и медицинските екипи и как те се синхронизират със спасителите. Фокусът на нашите проверки трябва да бъде именно върху това – спасителните екипи, медицинските екипи и оборудване, за да сме сигурни, че ще е обезопасено, и при евентуален инцидент, може да се реагира бързо и адекватно”, каза министър Павлова.

„Цялостно решение по абсолютно всички договори за концесия или наем, ще вземем в края на септември, когато ще е ясно как е приключил сезонът, на кои от плажовете са установени най-много нарушения, къде са наложени най-много глоби. Със сигурност ще се наложат глоби навсякъде, където сме установили несъответствие. Там, където нарушенията са системни, сериозни и са много, ще имаме основание или да проведем преговори с концесионер или наемател, или директно да пристъпим към прекратяване”, каза министър Павлова.