За близо четири години Министерството на регионалното развитие и благоустройството постигна много успехи, започна важни проекти, но, за съжаление, някои от тях не успяхме да завършим. Много съжалявам, че законите за водите и язовирите не успяха да минат. Това обяви ресорният министър в оставка Лиляна Павлова на пресконференция за отчет на дейността на регионалното министерство за периода юли 2009 – март 2013 г. Тя обаче подчерта, че се надява това да се случи в законодателната инициатива на новия парламент.

В духа на приемственост и на приключване на мандата с гордост отчитаме постигнатите резултати. Поставихме добро начало, каза Павлова и изрази надеждата си, че следващото правителството ще може да довърши започнатото.

Фокусирахме усилията си върху по-силен контрол върху концесиите и най-важното - на българските граждани да не им се отказва достъп до плажовете, обществена собственост, да не им се събират пари и да не се пречи на тяхната почивка, обяви тя. Над 220 проверки на морските плажове за тези договори бяха извършени, бяха разписани и много санкции, за да се осигури максимално изискванията за достъп, хигиена, наличие на спасители, а и да се увеличат приходите в държавния бюджет, обясни Павлова.

България е богата на води, но ние пилеем водата. Затова трябва да се предприемат много сериозни мерки в областта това да не се случва. Страната има нужда от язовири, за каквито имаме пари от Световната банка, коментира Павлова. Вече има изградени планове за подобряване на водоснабдяването в страната. Много можем да говорим за ВиК сектора, надявам се да продължи да се работи в тази посока.

Павлова отбеляза, че близо 20 години е била отлагана реформата във водния сектор, което е довело до много загуби на вода, течове, кражби, както и изцяло амортизирана водопреносна мрежа, което се отразява на цената на водната услуга за крайния потребител в някои региони. По думите й, 20 области в страната продължават да бъдат в режим на водата.

Важен фокус на работата на повереното ми ведомство бе върху постигането на енергийна ефективност. Тук не става дума само за саниране, уточни тя.

Павлова съобщи, че отчетът за работата на ведомството ще бъде представен не само пред журналисти днес, но и утре на новия служебен министър.

На пресконференцията присъстват и заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството Николина Николова, Добромир Симидчиев и Николай Нанков, както и председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.