Смок причини сериозна авария в подстанция “Зелин” край Ботевград. В резултат на повредата без захранване в продължение на 38 минути бяха 40 трафопоста и 2669 клиенти на ЧЕЗ в района, съобщиха от компанията.

В компанията е получен сигнал за искрене на стълб в района на махала „Груевска”, село Разлив. Съоръжението се намира в близост до голф игрището в град Правец. На мястото веднага е изпратена аварийна група. При огледа служителите на ЧЕЗ намират огромен смок, увил се около електрически стълб. След като влечугото е свалено, нормалното електрозахранване е възстановено.

„Благодаря на служителите на ЧЕЗ, които реагираха изключително бързо и професионално и успяха да отстранят аварията. Извиняваме се на нашите клиенти за причинените неудобства. За съжаление подобни инциденти трудно може да се предвидят и предотвратят”, каза Божидар Гатев, директор „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ Разпределение България.

Авариите по съоръжения на ЧЕЗ, предизвиквани от животни, не са рядко явление. Най-често причина за инцидентите стават птици като щъркелите, които вият гнездата си върху електрическите стълбове. С цел да намали авариите и да запази живота на птиците през последните години дружеството е монтирало 547 платформи. Други над 800 гнезда се намират под постоянно наблюдение и в случай на необходимост ще бъдат предприети мерки за обезопасяването