Английският физик и създател на световната паяжина World Wide Web сър Тим (Тимъти) Джон Бърнърс-Лийе убеден, че интернет търсачката Google ще бъде изместена от нова уеб технология, съобщи в. "Дейли телеграф", като се позовава на в. "Таймс".

Това, което Google е постигнала като ефективно търсене на страници в интернет, е нищо в сравнение с онова, което ще предлага "паяжината на бъдещето" - прогнозира Тим Лий. Социалните мрежи като Фейсбук и Май Спейс в края на краищата ще бъдат заменени от мрежи, които свързват всякакви неща, не само хора - казва той.

"Паяжината на бъдещето" на сър Тим е т.н. семантична паяжина - еволюиращо продължение на световната паяжина, което позволява свързване на всякакви информации. Със семантичната паяжина ще са възможни приложения, които граничат с фантастиката. Например човек ще може да свързва две съвсем отделни неща като банковите си извлечения и календара си.

Те ще говорят на един и същ език и ще обменят информация помежду си. Ще можете да теглите едното върху другото и ще се яви цял сноп точки, които ще ви покажат кога сте изхарчили парите си. Ако все още не сте сигурен къде сте били, когато сте извършили някоя транзакция, можете да провлачите албума със снимките си върху календара и ще ви се припомни, че сте използвали кредитната си карта, докато сте правели снимки на децата си в тематичен парк.

Целта на бъдещата уеб технология ще е да създаде "безшевна" паяжина от всички данни в живота ви - обяснява Тимъти Бърнърс-Лий, който създаде World Wide Web през 1989 г. Според неговите прогнози интернет търсачката Google на бъдещето ще е "мега омесване" на данни. В семантичната паяжина за всяка отделна информация има означена дължина и ширина върху карта.

Всеки може да ги омеси в едно и да ги използва за различни неща - продължава Лий. Според него социалните сайтове като Фейсбук скоро ще се превърнат в само една от многото достъпни мрежи. "В момента хората много се вълнуват, че всякакви връзки са възможни между хора и хора. Това е разбираемо, защото хората са важни. Но след известно време те ще осъзнаят, че има много други неща, с които човек може да се свърже чрез паяжината" - казва сър Тим.