Днес започна олимпийската надпревара в категория до 68 кг. Ние я наричаме ботевградска, тъй като в нея се състезават Владимир Далаклиев и Цветолюб Илиев, въпреки че двамата не участват в Лондон.

16 е броят на участниците в нея на олимпийските игри. Ето резултатите от първия кръг:

Сервет Тазегюл от Турция, който е е най-сериозният кандидат за олимпийската титла, победи американеца Терънс Дженингс с 8-6 точки, в отделните части 4-4, 3-1, 1-1.

Украинецът Григорий Гусаров се справи с Логан Кембъл от Нова Зеландия с 10-6 точки (0-0, 1-2, 9-4). Именно Гусаров победи нашия Цветолюб Илиев в първия кръг на олимпийската квалификация в Казан. По-късно обаче - на откритото първенство на Белгия, украинецът загуби от Владимир Далаклиев с 5-4.

В следващия кръг Гусаров се изправя срещу Сервет Тазегюл.

Друг добър познайник на българите - Дамир Фейзич от Сърбия, победи в първия си мач Петер Лопес Сантос от Перу с 5-3 точки. Сърбинът бе победен от нашия Владимир Далаклиев само преди по-малко от два месеца на полуфинала на европейското първенство за младежи в Атина, където Влади стана шампион на континента. В следващия кръг Фейзич ще срещне представителя на домакините Мартин Стампър, който победи Ерик Нунес Осорнио с 5-2.

В първия кръг бразилецът Диого Силва се наложи трудно над представителя на Узбекистан Дмитри Ким с 3-2 точки.

Мохалед Абулибдех от Йордания разгроми Иса Мухамад от Нигерия с 13-1.

Афганистанецът Рохула Никпа разби поляка Михал Лониевски с 12-5, а друг голям претендент за олимпийските отличия - Багери от Иран, се наложи над Давид Буи от Централноафриканската република със 7-2.