Към 2 млн. лева са разплатени по програма "Училищен плод" за тази учебна година, съобщават от Фонд "Земеделие". Днес (10 август) сметката набъбва с още 143,3 хил. лева, които получиха бенефициентите по схемата.

Общо изплатените заявки са над 1 200, допълват от ДФЗ. Разплащателната агенция обаче продължава да приема и обработва заявки за плащане и след приключването на учебната година (2011-2012).

Схемата "Училищен плод” е на ЕС, а целта - да се създадат полезни хранителни навици на децата. Идеята беше представена от предишния комисар по въпросите на здравеопазването Андрула Василиу (която сега е комисар по въпросите на младежта и спорта).

Данните за затлъстяването на деца и подрастващи в Европа накараха чиновниците да помислят методи, които да помогна за приучаване и добиване на здравословни навици.

У нас схемата се прилага за втора учебна година. От програмата са се възползвали 947 учебни заведения и над 121 хил. деца от предучилищна възраст до IV-ти клас. Схемата цели изграждането на трайни здравословни хранителни навици у децата, които получават най- малко четири различни вида плодове и зеленчуци месечно.

Финансовата рамка на програмата е над 3,6 млн. лева, а средствата се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет.