То признава, че мъжете не са романтични по природа - тяхната идея за обич е да вършат домакинска работа или да са активни в спалнята. Но това не означава, че те са по-малко обичливи, просто изразяват чувствата си по различен начин от жените, показва изследването на университета в Тексас след допитване до 168 двойки за техния брак.

Изследването показало, че докато жените показват любовта си, като скриват негативните мисли и чувства, мъжете допринасят за успешния брак като прекарват повече време в споделяне на дейности като миене на съдове, хобита или като инициират сексуална активност.

На жените може и да не им се вярва, но съпрузите им са точно толкова обичливи, колкото тях самите, като използват по-широка гама от поведения. Двойките трябвало да отговарят на въпроси по четири аспекта от брака им два месеца след сватбата, на първата и втората годишнина и 13 години по-късно.

Учените питали всеки един от участниците доколко близък чувства съпруга или съпругата си, включително поредица от въпроси за поведението им в последните 24 часа. Те установили, че съпругите "показват любовта си като прибягват до емоционалния климат на брака", докато мъжката любов "създава среда, която кара съпрузите да извършват дейности заедно".

Жените по-рядко мъмрят съпрузите си и ги прегръщат и целуват, ако изпитват силна любов. Те се съсредоточавали върху здравата емоционална връзка за доброто на брака, като потискали негативните мисли и чувства. Съпрузите, които изпитвали силна любов, било по-вероятно да предлагат секс на съпругата си, като според изследователите това потвърждава тезата, че сексът е важен канал, чрез който мъжете изразяват любовните си чувства.

Според изследването жените много по-рядко поемали инициативата за секс вероятно заради вярването, че това би било знак за сговорчивост. /БГНЕС