Нов вид измами може да тръгнат от практиката банки и мобилни оператори да продават задълженията на фирми за събиране на вземания. Тази опасност видяха от Българската национална асоциация на потребителите.

По закон всеки един кредитор може да продаде своето вземане на трета страна, но той задължително трябва да уведоми своя длъжник, че неговото задължение е продадено. През последните месеци у нас се увеличават оплакванията от потребители, в по-голямата част от случаите става въпрос за незнание, каза за БНР Богомил Николов от Българската асоциация на потребителите.

Вие имате, да кажем, една банкова карта, която не използвате, но тъй като няма такса върху нея, вие не я закривате. В един хубав ден обаче банката променя своята тарифа или общи условия и започва да ви начислява по 2 лева на месец, да кажем, такса обслужване. Тъй като в сметката ви няма никакви пари, след няколко месеца се оказва, че вие вече имате задължения от 20 лева и банката автоматично ви праща на фирма за събиране на вземания, обясни Николов.

По думите му чрез тази практика много лесно могат да се, така, нароят и измамници, които ако по някакъв начин знаят, че вие имате задължения към мобилен оператор или към банка, те могат по същия начин да започнат да звънят на тези хора и да казват, че вече те са собственици на този дълг и те изискват заплащане по определена банкова сметка.

Специалистите припомнят, че един човек със задължения не дължи нищо друго, освен сумата на задължението плюс законовата лихва за съответния период.