7989 отиват на поправителни матури
Географията най-желана и на втората сесия

На поправителната матура организацията е по-лесна, защото кандидатите са малко. 7989 зрелостници се очаква да се явят на поправителни матури в края на месеца. Това отчетоха от просветното министерство за „Монитор“. Изпитът по български език е на 30 август, а на 31-ви е втората задължителна матура по избор. Въпреки че випуск 2012 показа най-слабите резултати на държавно-зрелостните изпити, желаещите да се явят на поправка тази година са намалели драстично спрямо предишните абитуриенти.

4979 младежи са поискали да бъдат препитани по литература за втори път спрямо 13 200 за миналата година.

И на поправителната сесия на държавния изпит по избор най-желана е географията. За нея са се записали 4357 без диплома за средно. По биология ще пробват повторно късмета си 1441 зрелостници, а по философия – 1085.

Другите предмети не се радват на голям интерес от страна на бившите вече абитуриенти. На втора матура по история ще се явят – 501 младежи, а по математика едва 161.

Желаещите да бъдат изпитани по химия са едва 20, а по физика – 21.

Слаб е интересът към изпитите по езиците с изключение на английския, за който са се записали 350 младежи. Едва един кандидат обаче е изявил желание да се яви за изпит по италиански. За матурата по френски желаещите са 3, по испански – шестима, а по руски и немски – съответно 28 и 15.

Оценката от поправителната сесия е окончателна и трети шанс за зрелостниците за годината няма да има. С бележката от поправката младежите имат право да кандидатстват в университет. Разбира се, шансът им ще бъде ограничен и ще могат да се състезават само от допълнителния прием, който вузовете обявяват по това време. 

Мила Мишева - Монитор