Георги Киряков е завършил „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Политически анализатор. Експерт е в областта на политическия маркетинг. От години се занимава с избори и изборни практики.
Георги Киряков е председател на Централния съвет на движение „България на гражданите, координатор на сектор „Социално политика, отговаря за създаване на структури на Движението в София област.
Днес Георки Киряков и колегата му Николай Делчев – член на Контролния съвет на Движението, дадоха пресконференция в Ботевград.

botevgrad.com: Г-н Киряков, движението „България на гражданите” има ли вече свои структури в общините от Софийска област?

Констатираме голям интерес към Движението във всички населени места и особено в Ботевград, която е втората по големина община в Софийска област. Интересът към партията е разбираем. Той е свързан и с това, че Меглена Кунева получи доста добри резултати по време на президентските избори, както и заради настроението и желанието у хората да бъде променено нещо в тази държава. Защото има някакво усещане за много сериозно изоставане на България на общия европейски фон. Има и основателни притеснения за демократичния процес в страната заради методите, с които управляващите си позволяват да действат.
По отношение на структурирането използваме август месец, защото все още не е започнал активният политически сезон. Движението вече има своя структура в Самоков. На първия Национален съвет ще предложим нейния ръководен състав. Предстои създаването на структури и в останалите общини от Софийска област. До края на септември и началото на октомври ще имаме организации във всички общини в страната. 
До нова година ще бъде готова предизборната програма на Движението. Политическият сезон ще стартираме с темата за покачването на цените на горивата, основните стоки, зърното и за замразяване на доходите.

botevgrad.com: Обсъждате ли конкретни предложения за лидери на структурите в Ботевград, Правец и Етрополе?

В момента нямаме конкретни предложения за нито една от общините. Предстоят ни още доста срещи. Казах вече, че има сериозен интерес към движение „България на гражданите”. На нашия конгрес се възприе идеята първоначалното ръководство да бъде временно до парламентарните избори. То ще бъде избрано на базата на предложения от хората, с които ще водим разговори. Временното ръководство на самата общинска структура ще се състои от пет човека – за по-малките общини, а в по-големите – до  седем. Предложенията за ръководен състав ще бъдат одобрявани от Националния съвет на Движението.
Всяко община ще има отделно ръководство. Дейността в отделните области ще се координира от областен координатор, който, съгласно Устава, се назначава от Националния съвет на Движението.

botevgrad.com: Движението има ли членове от Ботевград?

До момента членовете от община Ботевград наброяват около 30 човека. Те са ядрото от създаване на Сдружение, а сега са членове на Движението.  

botevgrad.com: г-н Киряков, как ще коментирате изказването на аптечния бос Марешки от тази сутрин, че Движението на Меглена Кунева няма да има представители в Парламента, тъй като тя вече е участвала в управлението на страната?

В момента господин Марешки се проверява за незаконни постройки на плажа във Варна. Не може един човек, който по някакъв начин пренебрегва законите, като строи незаконни постройки на плажа, който концесионира, да бъде ментор и някакъв лидер в политиката. Не е морално точно той да задава политически тон. Това е първият коментар. Вторият е, че в момента управляващите си създават паралелни играчи, през които да атакуват опонентите си. Един такъв човек беше Яне Янев преди време. Сега на политическия небосклон изниква г-н Марешки. Той има същата задача, каквато имаше и  г-н Янев преди месец с така наречения закон „Анти Кунева”.

botevgrad.com: Движение „България на гражданите” ще бъде ли отворено за хора, които са били членове на други партийни организации?

Разбира се. Въпросът е при постъпване в Движението лицата да нямат членство в друга партия, да са честни и кадърни хора. Не виждам нищо лошо да си членувал в някаква партия преди това. Аз самият съм бил член на СДС.