Изготвяне на Генерален план за организация на движението в Ботевград бе една от темите, дискутирани по време на днешния редовен брифинг на кмета Иван Гавалюгов за местните медии. 


„Намерението на Общината е Генералният план за организация на движението в Ботевград да бъде изготвен още през настоящата година. „Имаме конкретни разговори с потенциален изпълнител, който ни потърси. Първоначалните индикации са, че в средата на годината ще имаме вече изготвен такъв Генерален план, който ще бъде подложен на обществено обсъждане, за да се вземат предвид и мненията на експерти и граждани. Надявам се, че в началото на есента ще бъде внесен за гласуване в Общинския съвет“, това каза кметът Иван Гавалюгов в отговор на въпрос по темата. 


Абсолютно задължително е всяка една община да има такъв план, който да е основата на всякакви дейности, свързани с организацията на движението – на транспортни средства, пешеходци, велосипедисти, на знаковото стопанство, на хоризонтална и вертикална пътна маркировка. Това заяви още той.


„Както казаха и  по време на редовното  заседание на Общинския съвет, към настоящия момент само пет общини в България имат изготвен Генерален план за организация на движението. Явно институциите, които са измислили още в далечната 2001 год. наредба, съгласно която всяка една община трябва да има такъв план, не следват стриктно за изпълнението му. Община Ботевград също има такъв пропуск“, посочи кметът Гавалюгов. 


„След като разбрах, че това е задължително и логично, а и с оглед редицата промени, които се налага да предприемем, свързани с организацията на движението, решихме да изпълним този наш ангажимент. И действително да  имаме една база от информация, въз основа на която да предприемем всички бъдещи промени в организацията на движението – посоката на движение, оформяне на пешеходни трасета към различни посещавани места – част от нашия град, включително за велосипедисти, както и за други превозни средства - електрическите тротинетки например, които все повече навлизат в ежедневния живот като участници в движението по пътищата“, допълни градоначалникът.