С топлата лятна вечер, големия празничен концерт и приповдигнатото настроение ще се запомни Деня на миньора тази година в Етрополе.
На централния площад в късния следобед на 23 август бяха дошли ръководители, работници и служители на “Елаците-мед” АД и на Геотехмин и много граждани.
Тържеството уважиха д-р инж. Цоло Вутов, управител на дружеството Геотехмин, инж. Добри Цветков, изпълнителен директор на “Елаците-мед”, Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин, инж.Костадин Найденов, директор на Рудничен комплекс “Елаците“, Иван Вутов, управител на Геотрейдинг. От общинското ръководство присъстваха инж. Богомил Георгиев, кмет на Община Етрополе, Христо Андреев, председател на Общинския съвет, както и инж. Стефан Борисов, директор на   РИОСВ – София област.
В приветственото си слово изпълнителният директор на “Елаците-мед” АД инж. Добри Цветков посочи постиженията на предприятието, с които се е утвърдило сред останалите в бранша. 
“За нас, служителите на “Елаците-мед” АД,  Денят на миньора е бил наситен винаги с особени чувства и вълнения – така започна приветственото си слово инж. Цветков. – На този ден се обръщаме назад и правим равносметка на постигнатите резултати. Гледаме и напред в бъдещето и набелязваме пътя, по който ще реализираме нашите политики и цели.
С чувство на вълнение и признателност изказваме благодарност на всички настоящи и бивши миньори, на всички, свързали житейския си път с “Елаците-мед” АД за тяхната всеотдайност, професионализъм и отговорност в работата”.
След това подчерта, че се отделя особено значение за развитието и организацията на дружеството. Инвестира се в нови производства, машини, съоръжения и екология. Мерките по опазване на околната среда от дейността на дружеството са предмет на „Програма по опазване и възстановяване на околната среда в района на „Елаците-Мед”АД за периода 2010-2014 г. Дружеството непрекъснато инвестира в нови екологични проекти. През 2010 г. е въведена в пробна експлоатация пречиствателната станция за отпадни води на кота 950 м. Резултатите от експлоатацията й до момента показват, че се спазват нормите за pH, мед, манган и неразтворени вещества. През ноември 2011 г. са проведени  72 часови проби на обект “Ново водохващане за чисти води на река Негърщица”. Те показват, че се намалява замърсяването на водите на р. Негърщица. Влизането в експлоатация на новата пречиствателна станция за отпадни води, която се строи по иновативна японска технология, ще преустанови замърсяването на р. Малък Искър.
Сред другите приоритети на дружеството са непрекъснатото подобряване на безопасните условия на труд, развитието на човешките ресурси, повишаване конкурентоспособността и устойчивото развитие на дружеството и региона.
Работи се и за кариерното развитие на младото поколение.
В словото на инж. Добри Цветков намери място съвместната работа на дружеството с общините, на чиято територия е разположено: подпомагане на инфраструктурата, училища, детски градини и културни учреждения.
Накрая той още един път изказа от името на ръководството на “Елаците-мед” АД благодарност към мениджърския екип и към всички, които със своя всеотдаен труд работят за развитието и просперитета на предприятието и на минното дело в страната ни. 
Приветствие по повод Деня на миньора поднесе и кметът на Община Етрополе инж. Богомил Георгиев. От името на обществеността и гражданите на Етрополе и общината той се обърна към миньорите, инженерно-техническия и обслужващия персонал на “Елаците-мед” АД, като ги поздрави за достойните успехи, които са постигнали досега. На всички пожела повече успехи в бъдещата им дейност, крепко здраве, лично и семейно щастие и късмет. Г-н Георгиев изтъкна доброто сътрудничество между Елаците и общината, в резултат на което са направени не малко добри неща. Той завърши с думите на светеца Иван Рилски: “Нека бъдем единни и в мир помежду си”.
За доброто настроение на присъстващите на празника се погрижиха танцьорите от “Балканска младост” с ръководител Калинка Пушкарова, певческите групи за деца и възрастни на Диляна Гоцева, които изпълниха китка от народни песни, “Акварели” на Николай Христов, “Ретротон” на Виолета Цолова – Вили Рай, музикално-инструменталния състав на Кирил Лихарев.  
Настроението се повиши с появяването на импровизираната сцена пред НЧ “Тодор Пеев-1871” на младежкия духов оркестър и фееричните изпълнения на мажоретките от СОУ “Христо Ясенов” – Етрополе.
До късно вечерта площадът се огласяваше от песните на голямата естрадна певица Маргарита Хранова. С характерната мелодичност на гласа и непринудения си контакт с публиката тя показа, че за таланта няма възрастови граници, особено когато се изявява на празници, като вчерашния Ден на миньора в Етрополе.