Най-често прилаганата престъпна схема по отношение на Данък добавена стойност (ДДС) е неправомерното ползване на данъчен кредит. Това каза главен инспектор Христо Йорданов, началник-сектор "Финансово-кредитна система", отдел "Икономическа полиция" при ГД „Национална полиция”, предаде Фокус.
Методът, свързан с деклариране на нереални покупки от дружества, е най-често прилаганият след 2006-а година, но тенденцията вече не е директно точене от бюджета, а избягване внасянето на ДДС чрез неутрализирането му чрез фиктивни покупки. Схемата има и различни усложнения и разновидности.
Има и схеми, които действат изцяло в сивата икономика, без да се отразяват реално дружествата, които са ползватели на стоката, има подмяна на документи, след доставяне на стоката се съставят нови документи. В световен мащаб това е едно от най-честите престъпения с огромни щети, каза Христо Йорданов.
Най-привлекателни за крадците на ДДС са ресурсните браншове, бързооборотните стоки и поради тези причини усилията на полицията са насочени към неутрализиране на престъпни групи, които ощетяват бюджета при търговия със зърнени култури, захар, скрап, услуги, месо и местни продукти, ваучери, строителни материали и др.
На първо място по риск източване на ДДС е гр.София, където са концентрирани и най-много фирми регистрирани по ЗДДС. В тази класация следват останалите пет най-развити в икономическо отношение центрове -Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Стара Загора. Общо в София и посочените пет центрове са концентрирани 71,63 % от всички рискови лица, които формират 82,11 % от липсата на ДДС, породена от измами с ДДС. Само в гр. София са съсредоточени 43,11 от рисковите лица и 64,04 % от липсите на ДДС.