Пиенето на много вино уврежда мозъка повече, отколкото бирата или твърдият алкохол, показва германско изследване, цитирано от в. "Индипендънт".

Нови изследвания върху дългосрочните ефекти от употребата на алкохол, проведени от психолози от Университета в Гьотинген, Германия, сочат, че една зона от мозъка на любителите на вино е по-малка, отколкото у други хора, които консумират различни алкохолни напитки в по-големи количества.

Учените са открили по-специално, че хипокампусът, който участва в паметта, пространственото ориентиране и много други функции, е повече от 10% по-малък у любителите на вино в сравнение с пиячите на бира.

Според учените алкохолът може да не е единствената причина за различието в големината на мозъчната зона, защото хората, които предпочитат бира и по-силни питиета, през живота си приемат по-голямо количество алкохол. Някои любители на кехлибарената напитка приемат двойно повече алкохол, отколкото любителите на виното.

Според една теория в бирата се съдържа нещо, което отчасти предпазва мозъка от уврежданията, които предизвиква виното. За изследването, публикувано в медицинското списание Alcohol and Alcoholism, са били правени подробни мозъчни скенери на мъже и жени, страдащи от алкохолизъм.

Изображенията са били сравнени със скенери на здрави хора. Обемът на хипокампуса при тях е бил най-голям - 3,85 мл. У пиячите на бира той е бил 3,4 мл, у любителите на вино обемът на хипокампуса е само 2,8 мл при среден обем 2,9 мл за хората, които консумират твърд алкохол.

Учените предполагат, че съединението хомоцистеин, за което е известно, че е свързано с повишен риск от сърдечни заболявания, инсулти, мозъчна атрофия и деменция, е отговорно за резултатите от изследванията.

Хората, които пият главно бира, имат най-ниски нива на хомоцистеин. Според друга теория съдържащите се в бирата витамини B и фолат може да разграждат хомоцистеина.