Човешкият мозък може да бъде много объркано място. За щастие, той също си има „пречиствателна система", пише "Списание Осем".

Става въпрос за течност, която като река отмива натрупванията от остатъци в мозъка (най-често протеини). За последните се смята, че са пряко свързани със заболявания като Алцхаймер, хорея на Хънтингтън и други невродегенеративни разстройства.

Новото изследване подкрепя теорията, че звездообразните клетки, наречени астроцити, имат водеща роля в поддържането на нервната система във форма.

През почти цялото ни тяло минава мрежа от съдове, по която се движи лимфата - течността, която премахва излишната плазма, мъртвите кръвни клетки, остатъци и други отпадъци. Но мозъкът е различен.

Вместо лимфа, мозъкът е окъпан в цереброспинална течност. В продължение на десетилетия невролозите смятат, че тази течност просто пренася разтворимите отпадъци, като бавно ги разпръсква в тъканите, а след това изнася товара си от нервната система и накрая в кръвоносните съдове. Да определят обаче какво действително се случва, остава невъзможно до съвсем скоро.

В новото изследване екипът, ръководен от невролога Майкен Недергаард, идентифицира процеса на прочистваща мозъчна система. Изследователите наблюдават движението на потоците в мозъка на лабораторни мишки. Те изследват функцията на клетки в мозъка, наречени глиа и заради функцията им, подобна на лимфната, я наричат „глимфна система".

Учените се надяват с настоящи и бъдещи изследвания да подобрят и развият знанията за функциите на мозъка и глимфната система, а също и на невралните токсини, пряко свързани със заболяванията на остаряването.