Учени от цял свят съставиха най-подробната карта на човешкия геном. От 2003 година специалисти работят по изготвянето на Енциклопедия на ДНК-елементите или Енкоуд, в резултата на което 80% от сложната спирала е напълно разгадана.

До сега се смяташе, че голяма част от ДНК спиралата не носи никаква информация и вниманието беше съсредоточено върху онези 2%, които отговарят за производството на белтъци. Оказа се, че останалата част от сложната плетеница е отговорна за множество процеси при формирането на генетичния материал.

В енциклопедията труда си са вложили 400 учени от 32 лаборатории в САЩ, Великобритания, Испания, Сингапур и Япония, разказва TV 7. В хода на подготовката за изданието са анализирани всички 3 милиарда двойки/чифта гени, които, на практика, образуват двойната спирала на ДНК.

Това показало, че огромна част от човешкия геном е значително по-активна от очакваното. Докато резултатите от съвместния проект, които са събрани в 30 свързани по между си публикации в три известни медицински списания, стигнат до отделния човек, ще мине много време. Но учените са уверени, че именно техният труд ще послужи за откриването на причините за различни заболявания и иновативни методи за лечението им.