Годишният бюджет на НАСА за информационни технологии възлиза на 1,5 милиарда долара, сочи нов доклад, публикуван на сайта на космическата агенция.

$58 милиона от тази сума се изразходва за поддържане на ИТ сигурността. Въпреки това обаче през миналата година хакери са успели да проникнат 13 пъти в компютърните системи на НАСА, като са получили достъп до персонални данни на служители и проекти на мисии.

НАСА не работи достатъчно за защитата на своите данни от хакери, смята одиторът Пол Мартин. В частност, липсва постоянен мониторинг на киберсигурността, а внедряването на кодиране на данните протича бавно. На практика, агенцията не е подготвена достатъчно за сериозни кибератаки.

Някои системи на НАСА съдържат конфиденциална информация, загубата или кражбата на която може да доведе до сериозни финансови загуби, да повлияе на националната сигурност и на конкурентните предимства в областта на технологиите, коментира Мартин.

НАСА е честа мишена на хакерите. Неотдавна в Румъния беше арестуван хакер, заподозрян в атака на сървърите на агенцията през 2010 г., която причини загуби в размер на половин милион долара.

През ноември миналата година хакер с IP адрес, регистриран в Китай, прониква в една от онлайн лабораториите на НАСА, откъдето получава пълен достъп до нейните файлове и до системата за разпознаване на регистрационни данни. При друга атака хакери са успели да се сдобият с  данните на над 150 служители на агенцията, с които те влизат в компютърните системи.