От 3500 жалби от началото на годината имаме към 800 жалби за надписани сметки за телефон. Това е сериозен проблем за българските мобилни оператори, предупреди председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков.
Обикновено проверките са повече от броя на жалбите, защото проверяваме и двете страни, обясни той пред Нова телевизия, цитирана от "Фокус". 
Тези проверки се извършват с констативни протоколи и установяването на акт за административни нарушения и те понасят съответните глоби, каза още той.
Божков напомни, че уведомяването на потребителите за задължения към мобилните оператори трябва да става по подходящ начин - SMS, писмо с обратна разписка, телефонен разговор, email и др. 
В писмото трябва да е вписана и сумата и това, че абонатът е знаел сумата преди това, обясни той.
През август КРС преудпреди, че ще задължи мобилните оператори да информират абонатите при предприемане на действия по събиране на техни задължения. 
Операторите трябва да информират потребителите както за размера и основанието на паричното им задължение, така и за третото лице, което ще събира вземането. 
Преди това Божков съобщи, че абонатите масово се оплакват от прилагане на силови методи, за да бъдат принудени да платят сметките си. От фирмa за събиране на дългове обаче отрекоха и дори се оплакаха от тормоз от клиенти.