Случаят с иконописеца Йордан Опиц, който влиза в затвора за убийство на крадец, предизвика дебат и бурна обществена реакция в защита на художника. Кампания тръгна и в социалната мрежа „Фейсбук”.

Трябва ли да ни убият в собствения ни дом, за да сме в правото си да се защитим законно? „Мисия невъзможна” ли е отбрана при нападение? И какъв е позволеният отпор според българските закони?

„Законът е ясен и категоричен. Текстът за самоотбраната е променян много малко. Този институт действа, защото са защитени в достатъчна степен интересите, които трябва да защитава той.” Такова мнение изказа в сутрешния блок на БТВ адвокат Ивет Анадолска, с дългогодишна съдийска практика зад гърба си.

Отделните случаи са различни, смята тя. „Опитът на законодателя да внесе известно разширяване на хипотезите за неизбежна отбрана през 1997 г. беше попарен от Конституционния съд. Това стана само за случаите при проникване в жилище или взлом с насилие.”

Нападението трябва да е започнало, т.е. да има реална опасност от увреждане, за да можем да се защитим, обясни юристът. Само тогава жертвата може да навреди на нападателя, без да превишава пределите на неизбежна самоотбрана, т.е. „нападението и отбраната да са съизмерими”. Така според Анадолска при самоотбрана в дома си жертвата не превишава лимитите на неизбежната самоотбрана.

„Огромна престъпност вилнее в малките населени места – това е най-големият бич за обикновените хора,” коментира общинския съветник от ВМРО Ангел Джамбазки, член на постоянната комисия по обществен ред и сигурност.

Според него, за да се чувстват хората защитени трябва да има текстове, които да разширят обхвата на понятието „неизбежна самоотбрана”. Принципът трябва да бъде основан на неприкосновеността на дома.

В момента режимът за притежание на оръжие е изключително затегнат, отбеляза Джамбазки. „Дава се оръжие на хора, които не заслужават, а на обикновените хора – не,” посочи общинският съветник.

Джамбазки предлага гражданите да получат право да притежават лично оръжие, а възрастните хора по селата да могат да се защитават с ловното си оръжие.

„Престъпниците оръжие си имат, хората няма с какво да се защитават, в България се води гражданска война с лопати и колове” заяви Ангел Джамбазки, според който в държавата има огромна липса на справедливост. Допълване на статута за неизбежна самоотбрана и хората да получат право да защитават живота и собствеността си, това са двете му препоръки.

Преди време и премиерът Бойко Борисов каза, че е за промяната и предпазливо допълни, че ако има такова предложение, той би го подкрепил, въпреки че може да се сметне за неевропейско.