Вчера беше Кръстовден. Този ден се свързва с края на лятото и началото на есента - времето се застудява, водите на морето и реките изстиват, започва есенният селскостопански сезон. 
Народът вярва още, че на Кръстовден "денят и нощта се кръстосват", което ще рече, че стават равни по времетраене.
Реколтата вече е прибрана и може да се започне сеитбата на есенните култури. Започва периодът на “беленките” или още наречените “тлаки”. Прибраната от полето царевица се бели и подготвя на сплитове за сушене.
На беленките или още наречени седянки се събират моми и жени помагат да се обели царевицата на домакинството. Прави се след Голяма Богородица, когато започва да расте нощта, на открито или под навес в дните понеделник, вторник, четвъртък и събота, последователно във всяка махала  и всяко домакинство. 
Жените, отивайки на беленки, влачат от къщи ластуни и вършини - да се влачат на облак ергените.
Разказват се истории, пее се, навсякъде кънти смях, купът царевица намалява и самотният ерген най - отгоре се прекатурва към някоя мома. Купата царевица е почти обелена.
Домакините почерпват седенкарките с варена царевица, печени тикви, печени картофи, пестил, ябълки, сухи сливи, орехи. Почти винаги на беленките присъства гъдулар и кавалджия.
На една такава “седянка” бяхме снощи в Клуба на дейците на културата, където Диляна Гоцева беше подготвила заедно със своите самодейци – двете певчески групи от деца и възрастни импровизирана тлака-беленка.
За “декор” служеше шарената черга насред двора с купчината необелена царевица върху нея, която тази вечер трябваше да бъде обелена.
Това е началото на чудесната идея в продължение на една година да се възпроизведат всички народни обичаи, свързани с бита на хората и поддържали духовността и българщината по нашите земи през вековете.
И се започна, като на седянка, с народната песен  “Слънце се слега да зайде”.
Песните не престанаха цялата вечер, като бяха прекъсвани само, за да се покажат моменти от беленето на царевицата и сплитането й на сплитове, преденето с вретено на поставена върху хурката къделя от вълна.
Много голям интерес предизвикаха тези неща у децата, които не само опитаха да го правят, но и веднага усвоиха “тънкостите на занаята”.
Вечерята беше “уплътнена” и с богата трапеза, така както е според народните ни обичаи.
На нас , “зрителите” не ни остана нищо друго освен да пожелаем успех на поредицата от начинания, които започнаха вчера от Кръстовден.
Успех им пожелаха и  кметът на общината инж. Богомил Георгиев и Христо Андреев – председател на читалищното настоятелство на НЧ “Тодор Пеев-1871”, които ги уважиха с присъствието си.
Имаше гостенка и от далечна Англия, госпожица Джейд, която е преподавателка по голф в Голф-академията в Правец.