13-те обвинени в проповядване на радикален ислям не се признаха за виновни пред Окръжния съд в Пазарджик.

Подсъдимите обявиха пред съда, че не се признават за виновни и няма да дават обяснение на този етап от процеса.

Обвиненията срещу мюсюлманите са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководене и членуване в радикалната организация.

Сред подсъдимите са ходжата на Сърница Саид Мутлу, който е сочен за ръководител на българския клон на нелегалната организация Ал Уакф ал ислями, както и районния мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих.

По-голямата част от подсъдимите са от областите Пазарджик, Смолян и Благоевград и са завършили висше теологическо образование в Саудитска Арабия. Сред 13-те обвиняеми има само една жена, която е учител.

За дейността си всички получавали заплати между 200 и 600 евро. Парите са идвали от Саудитска Арабия и са били предавани на ръководителя Мутлу. Само през 2008-ма година, според отчета на организацията, са изразходвани близо 220 хиляди евро.

Делото започна с конфликт заради насъбралото се множество пред сградата на съда. Над 300 души от Пазарджишко, Благоевградско и Смолянско имаха желание да влязат в залата за да окажат морална подкрепа на обвинените. Съдебната охрана допусна едва 50 души в залата и това доведе до ескалиране на напрежението.

Всички подсъдими заявиха пред съда, че разбират в какво са обвинени, не се признават за виновни и не желаят да дават обяснение на този етап.

Делото продължава на 26 септември от 9.00 часа.