На територията на цялата страна днес се проведе втората част от проверката, като до момента са инспектирани 359 автобуси и са съставени 21 акта, съобщава Агенция "Фокус". Два автобуса са спрени от движение за 6 месеца поради извършване на превоз без лиценз. Най-честите нарушения са – водачи без карта за квалификация, без аптечки, без пожарогасители, износени гуми, незаверени маршрутни разписания, без технически преглед, без пътен лист, без табела "деца", незаверен тахограф, извършване на превоз с автомобил 8+1.
Повторната проверка цели отново да се установи спазват ли се нормативните изисквания при превоз на ученици, изпълнени ли са всички предписания, направени от инспекторите на Автомобилна администрация, както и се акцентира на спазването на нормативните изисквания към водачите за възраст и стаж (минимална възраст от 25 години на водачите и професионален опит поне 2 години).
Опазването на живота и здравето на децата в пътното движение е приоритет от първостепенна важност за екипа на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ИА „Автомобилна администрация”. Поради това кампанията няма да приключи с еднократна проверка на всички училищни автобуси. Инспекторите на ИА „Автомобилна администрация” ще продължат да осъществяват засилен контрол над автобусите превозващи деца и ученици.

Община Ботевград разполага с два училищни автобуса. Единият е зачислен на ОУ "Кирил и Методий" - Ботевград, а другият - на ОУ "Н.Й.Вапцаров".