В ОбС е внесена докладна, в която се предлага да бъде прекратено правото на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” на имуществен ползвател на училищния автобус. Предложението е постъпило от директора на училището Даниела Николова. По указание на Министерството на образованието, автобусът, който училището ползва от 2009 година насам, ще бъде предоставен на община Любимец, обл. Хасково.
„Училищният автобус вече не ни върши работа. Той е с малко места – 25, и се налага сутрин да прави по три курса, за да превози учениците от начален и прогимназиален етап до училището. Другата причина, поради която предлагам да се прекрати правото ни на имуществен ползвател, е, че издръжката на този автобус излиза скъпа – разходи за възнаграждение на шофьор, за гориво, за амортизация, и доста натоварва делегирания бюджет на училището”, обясни пред наш репортер Даниела Николова – директор на учебното заведение. Тя каза, че това не означава, че учениците ще останат без превоз. „По-изгодно за училището е да ползва услугите на превозвач. За тази цел вече подписах договор с ботевградската фирма „Колев 57”. Така че родителите могат да бъдат спокойни – училището не остава без автобус”, поясни тя.
Училищният автобус ще бъде предоставен на друга община, тъй като основните училища на територията на Ботевградска община не се нуждаят от него. В това число и средищното училище в Литаково.