Непалската асоциация по алпинизъм иска да забрани странните изкачвания на Еверест и по-специално изкачванията на голи алпинисти, съобщи Франс прес. Искаме да сложим край на изкачванията, при които хора се събличат голи, заявиха от асоциацията.

През 2006 г. непалски алпинист се похвали, че практикувал нудизъм на покрива на света, след като се съблякъл и няколко минути останал чисто гол на връх Еверест. Пролетният сезон на изкачванията на Еверест приключи през юни с поредица истински спортни постижения и различни чудатости.

Палмата на първенството сред чудатостите принадлежи на холандеца Вим Хоф, прочул се със своите разходки по снега и ледовете облечен само по къси панталонки и сандали. След като през юни се отказа от поредната си "разходка" заради измръзналите пръсти на краката си, Хоф с псевдонима Ледения човек възнамерява да изкачи отново Еверест през 2008 г.

Това е демонстрация на неуважение - планините са свещени, те са част от религията ни, поясниха от асоциацията. В края на май 514 алпинисти покориха най-високия връх в света. За 54 години над 3500 души са изкачили Еверест по южния маршрут, който е по-лесен и тръгва от Непал, или по северния от Тибет