В първата си проверка преди началото на сезона, играна днес в Правец, Балкан постигна категорична победа. Той се наложи над Академик Пловдив с 97-59 (22-22, 20-15, 28-9, 27-13).

Пловдивчани направиха добро първо полувреме и играта в него бе почти равностойна. Първата четвъртина бе равна - 22-22, като в 7-та минута Академик бе повел с 16-11. Балкан взе преднина в края на втората част и на полувремето водеше с 42-37.

В третата четвъртина обаче превъзходството на зелените бе очевидно и те я спечелиха с 28-9. Същото бе и в последните десет минути, завършили 27-13 за Балкан.

Целта пред двамата треньори Петър Клечков  на Балкан и Илия Хорозов на Академик бе да видят състоянието на всичките си играчи. Това особено важеше за наставника на Балкан, тъй като за първи път можеше да наблюдава тримата американци в игрова обстановка и те играха в по-голяма част от времето.

Най-резултатен за Балкан бе американският шутинг-гард Джаред Стоктън, който отбеляза 5 тройки и общо 21 точки. Йордан Бозов отбеляза 18, с по 13 са Джими Хънт и Любомир Лилов, Мартин Маринов е с 11. Тодор Тодоров завърши със 7, Любен Пасков има 6, с 5 е третият американец Бери Джордан. Сръбският център Милан Бйегович игра съвсем малко в самото начало на срещата.

За Академик най-резултатни с 16 точки бяха Димитър Хорозов и Илиян Ставрев, Мартин Хорозов реализира 11.

Утре Балкан пътува за Ниш, където вечерта ще изиграе втората си контрола срещу местния тим Константин.