Кметът на Литаково Даниел Дилов е осигурил 190 ваксини срещу пневмококови инфекции. Поставянето им започна от днес в здравната служба на селото. Всеки жител на Литаково, който желае да се ваксинира, може да го направи при д-р Пламен Петков. Ваксината е препоръчителна за лица над 65-годишна възраст, болни между 2 и 64 години с хронични заболявания, за всички на възраст между 19 и 64 години, които пушат или страдат от астма”, каза Даниел Дилов.
Д-р Пламен Петков разясни, че ваксината предпазва от 23 типа пневмококови бактерии, които причиняват тежки заболявания.
Доказано е, че пневмококовата пневмония убива един човек на всеки 20 разболели се, бактериемията - 1 на всеки 5, а менингита – 3-ма на всеки 10.
Всеки може да се разболее от пневмококова инфекция, но рискът е най-голям при малките деца, възрастните хора, пушачите, лицата, страдащи от хронични заболявания.
„Ваксинацията с пневмококова ваксина може да се извърши по всяко време на годината. Особено препоръчително е през ранните есенни месеци, когато може да се приложи едновременно с ваксина против грип. Ваксинацията е доказано най-ефективната защита срещу тежки инфекциозни заболявания, причиняващи сериозни усложнения или смърт. Ето защо приветствам решението на кмета на с.Литаково и вярвам, че все повече кметове и общински съветници в Софийска област ще проявят подобна грижа и отговорност към своите съграждани”, каза д-р Канзов, директор на РЗИ – София област, който е препоръчал ваксинацията.