Премиерът Бойко Борисов е поръчал на вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков на заседанието в сряда - да обяснят на депутатите от Парламентарната група, че не може да говорят по важни теми, без да са обсъждани в Изпълнителна комисия или Министерски съвет.
Поводът е изявлението на депутата Борис Грозданов преди няколко дни, че ГЕРБ обмисля данък върху пенсиите, което после беше опровергано от заместник-председателя на Парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев. Според стенограмата от правителственото заседание, Борисов е заявил: „Дянков, вчера се свързах с депутата от ГЕРБ, който беше говорил за данъци върху пенсиите, накарах му се много и вижте свържете се с нашата парламентарна група там и по такива теми, които не само, че не са обсъждани, не само, че ако се вземат като решение, това е тежко политическо решение и трябва да заседава Изпълнителна комисия, Министерски съвет, за да кажем, че е така”.
„Да излезеш и да хвърлиш такава тема, че ще облагаш пенсиите на хората с данък е просто тотален удар срещу мен, вас и партията. Така, че изрично като направите група това да им бъде казано”, казва премиерът Бойко Борисов.
„Да, има теми, по които могат да обсъждат колкото искат, но техни идеи преди да са минали през нашето одобрение и то особено такива, които просто звучат скандално дори. Ние се чудим как да съберем пари, за да вдигнем пенсиите и с вдигането на пенсиите им говориш за данък върху пенсията, това здравият разум не го допуска.
Цветанов, ти също по чисто партийна линия. Не могат да се правят такива изказвания, които се вземат и гледам по телевизиите сутрин вървят само надписи: „ГЕРБ предлага данък върху пенсиите“. Защо, защото някой се сетил, че може да експериментира и да си говори там. Имат достатъчно време на трибуната в парламента да си говорят, ама колкото искат, по хиляди теми, които се обсъждат в парламента”, каза премиерът Бойко Борисов.