Парламентът не бива да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор, преди да се проведе референдум за АЕЦ "Белене". Това каза президентът Росен Плевнелиев на откриването на новата учебна година в Технически университет в София.
"Като президент и инженер - търся винаги логиката и смисъла и си задавам елементарни въпроси. Например - имаме над 500 хиляди валидни подписа за референдум, следователно трябва да направим референдум. Иначе ще нанесем удар по демокрацията в България. Вече практически сме в процедура по референдум. Но тогава защо в парламента ще се преговаря с появил се наскоро в последния момент фонд, който не е стратегически инвеститор", запита Плевнелиев.
"Правителството правилно поставя куп условия на неочаквано появилия се финансов инвеститор, без никакъв опит в ядрената енергетика. Моето мнение е, че парламентът не бива да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор, преди да се проведе референдум. Трябва да се съобразим с хората – те искат референдум", каза президентът Плевнелиев.
"Като президент смятам, че първият референдум в историята на демократична България скоро ще бъде факт. Но като инженер знам, колко е важно хората да направят информиран избор. Първият истински референдум заслужава истински дебат в парламента. Всички съмнения да се разчистят, всички цифри, параметри - на масата. Кой какво е свършил, колко струва, откъде ще дойдат парите, кой ще носи риска, какви са алтернативите, как ще се отрази на следващото поколение? Нека да отговорим на тези въпроси, нека направим един смислен дебат в парламента и публичното пространство", посочи държавният глава.
Плевнелиев апелира за пълна прозрачност по енергийните проекти, за да бъде българският народ коректно информиран, преди да направи своя избор на референдум. "Нека никога повече решения за българската енергетика да не се взимат на тъмно и не се стартират милиардни проекти без договор. Трябва да се съобразим с Конституцията. Законите не ни разрешават да стартираме референдум за конкретни проекти. Още повече, че освен АЕЦ „Белене”, ние имаме и АЕЦ „Козлодуй”. Следователно, въпросът на референдума трябва да бъде и по-общ, по примера на Италия, Австрия и други, а именно – да се развива атомна енергетика в България в бъдеще с изграждане на ядрени мощности, да или не? По-инженерски. Или, ако се търси конкретизиране на площадката, то те са две, и тогава въпросът би следвало да бъде – да се развива ли атомна енергетика в България за в бъдеще, чрез изграждане на нови ядрени мощности на площадките в Козлодуй или Белене? Да или не. Депутатите могат по закон, и са длъжни, да редактират въпроса, защото така, както е зададен в момента, той е некоректен и непълен. А ние сме по пътя на първия демократичен референдум от 22 години в България", каза още президентът.