В днешния втори ден на дефилира на духовата музика в Ботевград взеха участие  оркестри от Монтана, Плевен, Велико Търново, Ловеч, оркестърът на Първа английска гимназия в София и Младежкият духов оркестър от Ботевград.
На шестте сцени в Ботевград музикантите изнесоха концерти, а след това дефилираха по улиците на града до сцената на централния площад. Изпълнителите и публиката бяха приветствани от координатора на проекта Маргарита Кирова, председател на ботевградското читалище. “Днес в Ботевград е празник, празник на звука и красотата” – заяви тя. Маргарита Кирова припомни, че повечето от участниците в днешния ден са музиканти, които са гостували през всичките досегашни издания на празниците на духовите оркестри. “Вие сте онези пионери, благодарение на които и с които реализирахме празниците от 1983 г. досега и се надяваме да го правим и в бъдеще” – заяви тя.
Днешният ден завърши с общ концерт на централната сцена на площада и бе аплодиран от многобройна публика.

Участниците:
ДУХОВ ОРКЕСТЪР „ДИКО ИЛИЕВ” - МОНТАНА
Духов оркестър „Дико Илиев” при читалище „Разум - 1883”, гр. Монтана носи с гордост името на големия самобитен композитор. Той е единственият читалищен колектив, който не е прекъсвал дейността си от своето създаване през 1929 г.
Съставът има изключително богата творческа биография и неизменно присъства в културния и обществен живот на града и общината.
Диригент на оркестъра  - Пламен Крумов.

МАЖОРЕТЕН СЪСТАВ ПРИ ОБЩИНСКИ МЛАДЕЖКИ ДОМ –  МОНТАНА И ДУХОВИЯ ОРКЕСТЪР ПРИ ПМГ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ” -  МОНТАНА
Мажоретният състав при Общински Младежки дом - град Монтана е основан през 2002 г. Негов създател, хореограф и ръководител и до днес е г-жа Луиза Стефанова. Духовият оркестър при ПМГ “Св. Кл. Охридски” е създаден през 2007 г. от диригента и учител по музика  Пламен Крумов. Двата състава работят съвместно от пет години. Имат многобройни съвместни участия в страната, както и на фестивали в чужбина: Испания, Франция, Италия, Гърция, Турция, Сърбия, о-в Сицилия.

ОБЩИНСКИ ДУХОВ ОРКЕСТЪР -  ПЛЕВЕН
През 1964 г. се създава Градски духов оркестър под председателството на Кирил Кожухаров. През 1975 година оркестърът е прикрепен към Северняшкия ансамбъл с главен художествен ръководител Иван Вълев.
Оркестърът е участвал в национални и международни фестивали в Германия Гърция, Полша.

ПРОФЕСИОНАЛЕН ДУХОВ ОРКЕСТЪР -  ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Великотърновският професионален граждански духов оркестър е основан през 1967г.
Стотици са концертните изяви, както и включването в безброй градски и национални участия. Паметни остават гостуванията като солисти на едни от най-големите български певци и инструменталисти. Многобройните участия на оркестъра в национални прегледи и празници на духовите оркестри утвърждават състава като един от водещите в страната.
 

ОБЩИНСКИ ДУХОВ ОРКЕСТЪР –  ЛОВЕЧ
Духов оркестър при община Ловеч е създаден като професионален музикален състав през 1967г. по инициатива и под ръководството на КИРИЛ КИРОВ – МАЕСТРОТО. Оркестърът е участвал в международни турнета и фестивали в Германия, Русия, Унгария и Франция. Репертоарът му е богат и разнообразен. В него намират място както произведения от националния фолклор, класически пиеси, филмова музика, така и популярната, забавна и джазова музика.       
Диригент - ВИКТОР ПАВЛОВ

МЛАДЕЖКИ ДУХОВ ОРКЕСТЪР И МАЖОРЕТЕН СЪСТАВ -  ЛОВЕЧ
Младежки духов оркестър е създаден през 1986г. и е с участници на възраст от 11 до 19 години. Негов основател, художествен ръководител и диригент е Тотко Рогашки. Към оркестъра са създадени два мажоретни състава, които му придават своеобразен колорит. В началото на 2006г. се сформира барабанна мажоретна група, а през 2008г. – знаменна група, които са единствени по рода си в България. За високото художествено ниво свидетелстват многобройните престижни награди от национални и международни фестивали и конкурси.

МЛАДЕЖКИ ДУХОВ ОРКЕСТЪР - СОФИЯ
Диригент на Младежкия духов оркестър на Първа английска езикова гимназия и читалище "Петър Х. Берон" е Николина Ангелова - дългогодишен експерт в областта на музиката и музикалното изкуство. Оркестърът е създаден през 1977 г. Музикантите са взимали участие на много празници у нас и в чужбина. Свирили са заедно с оркестри от Англия, Норвегия и Германия и на различни фестивали във Франция. Всяка година оркестърът е част от шествието по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, което се провежда в София.


Програмата на третия ден от празника на духовата музика ще започне от 10 часа с общо дефилир от бул. „Цар Освободител” към централния площад. От 17.30 на сцената на площад „Саранск” ще се състои концерт на духовите оркестри. Началният час на концерт-спектакъла на Гвардейския духов оркестър е 18 ч.