Apple патентоваха технология, която ще им позволи да създадат iPhone в форм-фактор флип. Според описанието става дума за мобилно устройство с по-малък размер от съществуващия в момента модел на iPhone, но със същия интерфейс и добавен полупрозрачен флип (вероятно подобен на този на Motorola MING). Разликата в случая е, че този флип, както и основният дисплей, ще бъде сензорен.

В затворено състояние той ще се намира върху дисплея, без да пречи на сензорното управление чрез основния интерфейс. При отваряне на флипа той може да се използва като допълнителен сензорен панел, например за набиране на телефонен номер или работа с други софтуерни приложения.

Интересно е, че възможността за прилагане на такава функция Apple са предвидили и за ноутбуци, както се съобщава в патента. Върху капака на ноутбука ще има миниатюрен тъчпад, който при затваряне на ноутбука ще работи като сензорен дисплей, осигурявайки възможности, подобни на Vista Sideshow: преглед на електронна поща, достъп до някои основни функции от рода на медиаплеър и т.н.

Засега не е известно ще се появи ли в близко бъдеще iPhone -флип и MacBook Air с външен дисплей, конструирани по тази патентована технология на Apple. Лично ние не се надяваме да стане особено скоро, доколкото технологиите на прозрачните сензорни дисплеи засега не е достигнала необходимото ниво: необходими са сензори, които да са достатъчно тънки, за да са незабележими.