За трети пореден път производителите на зелена енергия излязоха на протест пред сградата на ДКЕВР. 

На днешния протест се събраха около 50 човека, предаде репортер на novini.bg. Те са недоволни от новата такса, която енергийният регулатор наложи на фотоволтаичните централи.  Припомняме ви, че със свое решение от 14 септември ДКЕВР наложи такса в размер на 40% за достъп до мрежата.

Производителите на зелена се енергия са категорични, че ще отстояват позициите си до край. Те отново поискаха оставката на  председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

"Притеснени сме не само от опасността от фалити", заявиха протестиращите. Тя обявиха, че сега са застрашени 1400 фирми. "Притеснени сме и от факта, че престоят трудни години за българската енергия", заявиха производителите на зелена енергия.

"През следващите години производителите на енергия ще плащат квоти за въглеродни емисии, а от началото на 2016 година се въвеждат нови много по - строги норми за емисиите от азотен окис, серен окис и твърди частици. Покриването на всички тези нови такси изисква нови инвестиции и ще изправи българския потребител пред нови ценови шок", заявиха протестиращите.

Те са категорични, че Ангел Семерджиев демонстрира неразбиране на европейската перспектива за българската енергетика, което е достатъчен знак, че той е неподходящ за поста си.  "Той трябва да бъде отстранен, защото неубедителното му поведение е причина вместо да бъдат насърчавани производителите, да бъдат доведени до фалит", заявиха те.

Производителите на зелена енергия съобщиха, че миналата седмица са се срещнали с представители от БСП, със сините, както и с независимите депутати. Те очакват тази седмица и среща с представители от ПГ на ГЕРБ.

Днес отново недоволните развяха плакати. Ето какво гласяха те: "Г-н Семереджиев,  ние не се присъединяваме на тъмно, ние правим светло", "Г-н Семерджиев, искаме децата ни да растат в чиста и зелена България, а вие?", "ЕВН  и ЧЕЗ са крадци", "ДКЕВР не убивайте зелената енергия".

Протестиращите развяха и плакат, на който е изобразен Шрек, Ангел Семерджиев, който е яхнал дракон и се бие с принц Чарминг.