“Ние отдавна търсим различни възможности за раздвижване на икономиката и на потреблението. Търсим пълен набор от инструменти, които можем да използваме за това. Мисля си, че когато се обясни идеята, хората сами ще я приемат”– това твърди депутатът от ГЕРБ Светлин Танчев в интервю за столичен вестник по повод решението на финансовия министър да обложи с 10% данък лихвите от депозитите на гражданите.
“Държавата има две линии, в които може да върви - фискални и монетарни мерки. Фискалните не са много на брой. Монетарните също са ограничени. Например, използваното емитиране - т.е. продаване и обратно изкупуване на облигации, както и влияние върху лихвения процент на банките. Това означава, че държавата в определен момент взима заеми от хората, в друг, при обратното изкупуване, ги връща. Така се влияе върху икономиката например. Друг начин е влиянието върху лихвените проценти.
Опитахме да говорим с банките, да им кажем -  намалете лихвите,  защото всички трябва да сме съпричастни. Като правителство ние свършихме своята част от работата, като се надявахме и другите да направят своя дял икономиката да се завърти” – обяснява Светлин Танчев..
На въпроса дали ще има праг за необлагаем минимум, народният представител отговаря следното: “Не. Няма да има. Но няма да се облагат текущите сметки. Става дума само за лихви върху депозитите. По данни на БНБ има 12  262  067 броя депозити и в тях общо 32,4 млрд. лв. най- грубо казано. 75% от сметките са до 1000 лева. Повечето от тях явно са разплащателни. Нашата банкова система не отчита тази разлика. Ние ще въведем разграничение, като за депозит ще се определи сметка по договор за поне един месец. Така че част от тези 75% ще бъдат облагани.
За бабата, която получава пенсията си на дебитната карта, тези пари няма да се облагат. От 32 милиарда лева планираният приход от лихви е 120 млн. лв. Не е фрапантна сума, но се стремим да накараме парите да работят.
Това е и сигнал към самите банки да работим в една посока. Като залагаме на карта целия си политически авторитет” – заявява народният представител от ГЕРБ, избран от Софийска област..