Днес Православната църква почита паметта на Свети Иван Рилски Чудотворец.
Той е смятан за най-великия светец, покровител на българския народ. Свети Иван Рилски Чудотворец е основател на най-големия манастир в България - Рилския, и е патрон на българските будители.
Роден е около 876 година в село Скрино, Дупнишко. Умира на 18 август 946-а на 70-годишна възраст.
Приживе избира трудния път на отшелничеството. Дните му минават в пост и молитва за благополучието на своя народ. Около него се събират последователи, които образуват първото монашеско братство. Преди да напусне този свят, Свети Иван написва завет към своите ученици и към целия народ, който и днес звучи поучително: "Ако ли се намери някой измежду вас, който сее плевели, раздори и други съблазни, такъв веднага го отстранете от вашето събрание, за да не обърне това в разяждаща живеница и да не се разпространи злото между добрите.".
След неговата смърт учениците на Св. Иван Рилски пренасят с почести тленните му останки от Рилската обител в древния Средец. През 1183-а мощите са пренесени в Унгария, но скоро след това отново са върнати в Средец. През 1195 година цар Асен I тържествено пренася мощите на Свети Иван в Търново, където остават почти три столетия. През 1469-а реликвата е върната в Рилския манастир.