Общественици и историци предлагат 29 ноември да бъде обявен за официален празник на Ботевград. Основният аргумент във всички изказвания, които се чуха на днешната среща-разговор в зала „Орханиец” на Историческия музей, бе, че няма по-голяма ценност от свободата и по значимо местно събитие от освобождението на старото Орхание от турско робство, извоювано на 29 ноември 1877 година.
Присъстващите упълномощиха кмета на Ботевград Георги Георгиев, който също присъства на срещата, да внесе докладна в Общинския съвет, в която да предложи 29 ноември за официален празник на Ботевград.
До този момент за официален празник на града се считаше 1 декември, приет с решение на Общинския съвет от 2000 година. Мотивите, посочени за утвърждаването на тази дата са два – рождението на  Стамен Панчев и издаването на заповедта за преименуването на Орхание в Ботевград. На днешната среща-разговор директорът на музея Тодорка Коцева представи служебен бележник и летописна книга на училище „Вапцаров”, в които Стамен Панчев собственоръчно е написал, че е роден на 16 декември. Тя подчерта, че това твърди и неговата внучка Райна Панчева. Тодорка Коцева показа и папка с копия от официални документи, свързани с преименуването на града. От тях става ясно, че заповедта от 1 декември 1934 година влиза в сила от 7 декември същата година, когато е обнародвана в Държавен вестник.