Тази сутрин в Калофер е задържан бившият офицер от армията Йордан Колев.

"Арестът на Йордан Колев в Калофер е заради съпричастност към неуспешния опит за атентат срещу бизнесмен от Плевен на 10 септември т.г. Арестуваният е осигурил тротиловите шашки, които са били поставени в автомобила на изнудвания плевенски бизнесмен. При процесуално-следствените действия и претърсвания на двата адреса в Калофер, на които е пребивавал Йордан Колев, към настоящия момент са открити 1,5 килограма марихуана, около 200 хапчета каптагон и 5 дози кокаин", обясни министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".

На 10 септември т.г. от колата на плевенски бизнесмен изпада самоделно взривно устройство, направено от 3 шашки тротил с общо тегло 1,2 кг. Устройството е било снабдено със СИМ-карта и магнити. Бизнесменът е бил изнудван за сумата от 75 000 евро. "В резултат на действията на ГДБОП са задържани четирима души. Задържан е поръчителят на атентата и неговите помагачи. Окръжната прокуратура в Плевен вече е повдигнала обвинения за изнудване и опит за убийство. По време на разследването е потвърдена съпричастността на Йордан Колев за осигуряването на взривното вещество при опита за атентат в Плевен", каза още Цветанов.

Процесуално-следствените действия продължават. Името на Йордан Колев нашумя като основен заподозрян при взрива в София, при който загина аптекарката Христомира Атанасова пред столично училище през 2002 г.