От Плевен имаме две положителни проби за коронавирус, от Габрово също. Това каза по време на брифинг в Министерски съвет директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, предаде репортер на Агенция "Фокус".


"Оперативният щаб разпореди в болница Плевен и в болница Габрово да бъдат взети материали на съмнителни положителните пациенти. Знаете мъж на 27 години в град Плевен и Габрово - жена на 75 години. Тези проби постъпиха в Националната референтна лаборатория в 3:15 ч. от Плевен и в 4:00 от Габрово", каза още проф. Тодор Кантарджиев.


"Резултатите са следните: от изследваните проби от град Плевен се получи положителен резултат, утвърдителен на 27-годишния мъж, който вчера беше съмнителен. Новата проба е положителна", каза още Кантарджиев. По думите му при изследваните 24 проби от Плевен, това е в отделението по белодробни болести, се доказва втори случай положителен за коронавирус при мъж на 61-годишна възраст. "Пациент с белодробно страдание", коментира още Кантарджиев.


"Втората порция изследвани материали, това са изпратени 46 проби от болницата в град Габрово. Резултатите, които се получиха за Габрово са следните: положителна е пробата на жената, която вчера в 00:00 ч. ви казахме, че е съмнителна. Това е жена на 75-годишна възраст. Освен това от изработените в Националната референтна лаборатория проби, има една проба на лице, което е медицински персонал. Осми март сме, жена е", каза още професорът.