Цигарите, които струват над 4,40 лв., може да поскъпнат с до 1,50 лв. от януари заради промяна в акцизните ставки, твърди “Труд”, позовавайки се на информация от депутати. Следващият петък народни представители се готвят да внесат между двете четения на закона за ДДС предложение за промяна в начина, по който се определят акцизите.

При цигарите налогът се определя от сбора между твърда сума за 1000 къса, плюс процент върху продажната цена (адвалорна ставка). Подготвяната промяна предвижда да се увеличи адвалорната ставка, която в момента е 23%, но да се намали специфичната от сегашните 101 лв. на 1000 къса.

При този механизъм цените на по-скъпите цигари ще нараснат, докато при евтините марки няма да има отражение. В същото време общата тежест на косвения данък ще остане минимум 148 лв. на 1000 къса, изчислили вносителите на поправката.

Бъдещото предложение ще бъде втори опит за прокарване на нови акцизни ставки през тази година. През юни независимият депутат Венцислав Върбанов предложи процентната ставка на акциза да скочи на 56%, а специфичната да се намали на 25 лв. на 1000 къса. Изчисленията показаха, че облагодетелствани от тази промяна ще бъдат цигарите с цени под 4,60 лв. Цените на по-скъпите щяха да скочат с до 40%. Първоначално текстът беше приет от ГЕРБ, но впоследствие отхвърлен, след като срещна съпротива от чуждестранните компании на нашия пазар.

Допитване на “Труд” показа, че международните компании пак не са съгласни с готвените промени с мотив, че по този начин, от една страна, ще се стимулира пушенето на по-евтини марки, а от друга, няма да се гарантират сигурни приходи в бюджета. От българските компании, чиито продукти са предимно в ниския ценови клас, не пожелаха да коментират.

Фактът, че промените ще минат през закона за ДДС, не е новост,след като в сряда депутатката от ГЕРБ Лили Иванова се опита да преправи Закона за енергетиката през закона за експортния контрол на оръжията. Поправката й целеше да узакони таксата за достъп на зелените централи до мрежата. Гласуването на текста обаче бе отложено.