Ще има повишаване на акцизните ставки върху природния газ, използван като гориво за отопление и като моторно гориво, стана ясно след извънредно заседание на правителството за Бюджет 2012.


От 1 юни 2012-а ще се увеличи акцизната ставка върху природния газ, използван като моторно гориво, която ще бъде 85 стотинки на гигаджаул или малко над 1 стотинка за литър. От същата дата се предвижда и ръст на ставката за газа, използван като гориво за отопление – 10 стотинки на 1 гигаджаул или 0.4 стотинки за литър. Целта е ръстът да не е шоков. За природния газ за битови нужди не се предвижда увеличение.


В Закона за акцизите и данъчните складове другата промяна е, че от януари 2012 ще се прилага намалена акцизна ставка за бира, произведена у нас в малки пивоварни. Между 4-6 млн. лева ще останат у производителите на пиво в такива пивоварни, вместо да отидат в бюджета.


Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че целта на правителството е да има сигурност в бизнеса и в гражданите и затова промените в данъчните закони за следващата година са минимални.


В Закона за ДДС се дава възможност хотелиерите да се ползват от всички привилегии, действащи за туроператори - ставка от 9 % на ДДС.


В Закона за Данъка върху доходите на физическите лица - данъчното задължение ще се закръгля към лев в полза на данъкоплатците. Причината – хиляди транзакции за стотинки миналата година, което създава проблем на НАП и на гражданите. Освободени от задължение да подават годишна данъчна декларация ще бъдат лица, които са придобили доходи само от трудови правоотношения.
Проектобюджет 2012 година ще бъде внесен в Народното събрание още днес без церемония, съобщи Дянков.